ventolin und terbasmin juntos €135.14

Projekt Příběhy našich sousedů

| komentářů 0

Příběhy našich sousedů

 

Pro většinu školáků je historie synonymem pro slovo dějepis, jenž pro ně znamená biflování spousty nezáživných faktů a letopočtů. Že dějiny mohou vypadat i jinak, se snaží dokázat organizace Post Bellum  se svým projektem Příběhy našich sousedů. V jeho rámci se mohou žáci základních škol a příslušných ročníků nižších gymnázií na chvíli proměnit v investigativní žurnalisty a historiky a na vlastní pěst pátrat po zajímavých životních osudech lidí, kteří žijí třeba přímo ve vedlejším domě a s nimiž by jinak vůbec nepřišli do kontaktu.

Do projektu se letos zapojila i ZŠ a MŠ Býchory. Zdejší čtyřčlenný, ryze chlapecký tým, navštívil v rámci svého výzkumu dvaadevadesátiletou Lidmilu Nedbalovou z Jestřábí Lhoty na Kolínsku. V téměř dvouhodinovém rozhovoru se mohla vypravěčka a její posluchači přenést do let první republiky, zavzpomínat na prezidenta T. G.  Masaryka, znovu si prožít hrůzy druhé světové války i smutek nad ztrátou rodinného statku podlehnuvšího  kolektivizaci padesátých let. Paní  Nedbalová toho prožila tolik, že by to vystačilo na román nebo alespoň na delší povídku. Tu mohou ostatně žáci napsat, protože projekt jim v otázce zpracování získaných informací ponechává  volnou ruku.

Post Bellum si všechny pamětnické příběhy archivuje, ovšem vyžaduje jednotnou podobu. Chlapci díky tomuto projektu  dostali příležitost navštívit Český rozhlas v Praze a na chvíli se ocitnout v kůži skutečných reportérů. Vyzkoušeli si, jaké to je mluvit do mikrofonu a nahrávat reportáž, jak nahrávka získává ve střížně svou konečnou podobu. Výsledkem jejich úsilí je tříminutová reportáž kombinující vyprávění pamětnice s komentáři  jejích tazatelů.

Aby měl projekt tu správnou tečku, budou chlapci výsledky svého snažení prezentovat    14. března 2018 v Městském společenském domě v Kolíně. Pokud vás projekt zaujal a chtěli byste se dozvědět víc o osudech jednotlivých pamětníků, jste srdečně zváni. Všichni zúčastnění žáci vaši podporu jistě ocení.

Dagmar Damková

IMG_20180105_110701IMG_20180105_121955 IMG_20180105_110804