sustituto natürliches Ventolin €147.48

Exkurze ve firmě na zpracování plastů

| komentářů 0

Žáci 9. třídy se v těchto dnech v hodinách chemie seznamují s plasty. Proto jsme navštívili v Kolíně firmu, která se zpracováním plastů zabývá už několik let.

TESPON s.r.o. Kolín

V nástrojárně jsme viděli obráběcí stroje (frézky, vrtačky, brusky, CNC frézky, elektroerozivní obrábění a řezání drátem) a nástroje používané na těchto strojích. Dále různé formy pro vstřikování plastů, které v dílně zaměstnanci sami za pomocí strojů a nástrojů vyrábí a opravují.

V lisovně plastů samotné vstřikování konkrétních plastových dílů z polystyrénu (ne pěnového), polypropylénu a polyamidu – kostičky pro stolní hry, maticové uzávěry a zakončovací části žaluzií. Pan Linhart, jednatel firmy, nám srozumitelným způsobem vysvětlil proces zpracování plastů od granulí až po hotový výrobek. Několik výrobků nám věnoval na památku.

 

Lékaři bez hranic

Na Karlově náměstí v Kolíně jsme ještě navštívili prezentaci humanitární neziskové organizace Lékaři bez hranic, která se zaměřuje na poskytování zdravotní péče obětem přírodních katastrof, vojenských konfliktů a epidemií. Věnoval se nám pan Michael, který ochotně odpovídal na naše dotazy k činnosti české sekce této organizace. Zajímavé byly především informace o podvyživených dětech a o epidemii eboly v roce 2014.

Ing. Viera Obešlová

pl9 pl8 pl7 plasty6 plasty5 plasty4 plasty3 plasty2 plasty1